vrijdag 27 februari 2015

Netwerkkaarten van de gamemasters

Afgelopen maandag kwam het verzoek om een beeld te schetsen van de interessegebieden van de gamemasters, zodat de feedbackkaart met betrekking tot de gamemasters meer gericht ingezet kan worden. Hieronder volgt per gamemaster een netwerkkaart.
Doe er je voordeel mee ;)



Netwerkkaart Henderijn

 


Netwerkkaart Petra


Netwerkkaart Ankie

donderdag 26 februari 2015

Ranking 26 februari

De ranking is opnieuw weergegeven. Je kunt nu zien hoeveel extra XP, feedbackpunten en free lunch punten je bij elkaar hebt gespeeld.
De scores gaan natuurlijk nog verder oplopen. Ze gaan richting de 100XP tot vlak voor de Challenge Day, misschien zelfs iets meer als je extra XP hebt weten te scoren.


Hoewel er verschillen beginnen te ontstaan is er nog van alles mogelijk!


Spannend!!



woensdag 25 februari 2015

Lever de meest ludieke locatie aan voor de The Challenge Day en verdien een free lunch!

Beste studenten,

Voor de Challenge Day op 20 april zijn we op zoek naar een ludieke locatie.

Twee criteria:
1. gratis
2. niet te ver weg

Heb je een leuk idee, laat het in een reactie weten.
De groep die zich bezig zal gaan houden met de organisatie van de studiedag mag hierover de uiteindelijke uitspraak doen.

Als jouw idee wordt gekozen, ontvang je hiervoor een free lunch.

We zijn zeer benieuwd :)

Groetjes de Gamemasters




maandag 23 februari 2015

Ranking 23 februari

Beste studenten, 

hierbij ontvangen jullie de ranking van vandaag. Omdat ik geen verstand heb van excel ontvangen jullie hierbij tijdelijk de scores. De grafiek volgt later :)

Hierin zitten de free lunches en de feedbackkaarten en de punten voor de antwoorden op 'dit wil ik ook in mijn klas'. Wij hebben met veel interesse jullie reacties gelezen en veel geleerd van de bruikbare tips. Ze waren erg interessant en er zaten (ook voor ons) veel nieuwe ideeën bij.

Eric Slaats sprak aan het eind van het college van vandaag over dat vooruit denken over het onderwijs in 2030 geen enkele zin heeft door de snelle ontwikkelingen van de technologie. 
We zijn heel benieuwd hoe dit jullie toekomstscenario raakt? Heeft dit een grote impact op jullie keuze? Hoe kun je dit meenemen in jullie leerteam? 

Je hoeft hier niet op te reageren, maar neem het wel mee in jullie overleg met het leerteam.

Groetjes Ankie



Nieuws rondom inleveren quest 2

Beste studenten,

Maandag 2 maart leveren jullie quest 2 in. De te beoordelen quests worden verdeeld over de gamemasters. Stuur na plaatsing van de opdracht een mail ter kennisgeving naar de aan jou toegewezen gamemaster.

De verdeling is als volgt:

- Leden van team 1 (Eduquest): Ankie
- Leden van team 2 (Serious Risk) en 3 (Up to the Future): Petra
- Leden van team 4 (Pooh) en 5 (Game Set Match): Henderijn

Deadline: 2 maart 23.59 uur


Groetjes de Gamemasters

zondag 15 februari 2015

Verdien 3 extra XP: Dit wil ik ook in mijn klas!

Ja, zelfs tijdens de vakantie heb je de mogelijkheid om extra XP te verdienen. Maandag (na de vakantie) zal een college gegeven worden over ICT in onderwijs. 
Vooruitlopend op dat college zijn we erg benieuwd naar technologische vernieuwingen die jij in onderwijs inzet of die jij ontdekt hebt en graag zou willen gaan inzetten. 
Een verzameling van technologische (les)ideetjes op dit blog, dus!

Doe je mee?
Beschrijf dan in een korte reactie op deze blogpost een technologische vernieuwing die jij zou willen gebruiken in het onderwijs (of mogelijk al gebruikt). Liefst in de vorm van een lesidee maar het mag ook iets zijn wat je als professional zelf gebruikt/ zou willen gebruiken. 
Beschrijf in een aanbeveling kort wat het middel inhoudt en met welk doel je dit in het onderwijs/ je eigen praktijk kunt inzetten. 
Geef aan waarom je juist dit onderdeel gekozen hebt. 
En als laatste: waar haal jij je ideeën vandaan? Met andere woorden, welke bronnen adviseer je aan je medestudenten?

Heel veel succes! We zijn heel nieuwsgierig naar jullie vernieuwende ideeën.

Groetjes,

De Gamemasters




vrijdag 13 februari 2015

Hoe zitten we er bij?

De game is nu een paar weken bezig. Het scenarioleren is in volle gang.
Het spel wordt inmiddels strategisch gespeeld. Er zijn afgelopen maandag extra XP’s uitgedeeld voor het geven en ontvangen van feedback. De free lunch kaart die uitgedeeld is op 2 februari is ook verzilverd in een extra XP. 
De gamemasters hebben verder besloten om nieuwe free lunchkaarten uit te delen: Frank Duijzing ontvang een free lunch kaart omdat hij met zijn feedback de gamemasters opnieuw heeft laten reflecteren op de mogelijkheden van ‘the challenge’ en Eric Wishaupt ontvangt een free lunch kaart omdat hij op korte termijn een inspirerend bezoek wist te organiseren bij de Niekée school in Roermond. Proficiat !
En verder...Er bereiken ons geluiden dat gevoelens van onzekerheid en twijfel hier en daar toeslaan.



Gezien de aard van het arrangement en het type opdrachten is dat niet vreemd. Om te kunnen innoveren moet je het zekere gaan loslaten en het onzekere gaan omarmen. Voor de één voelt dat als een bevrijding, voor de ander als een lastige opgave. Je kunt daar behoorlijk last van hebben.

Door je gevoel van twijfel en onzekerheid bespreekbaar te maken in je leerteam geef je anderen de kans om je hierin te ondersteunen.

Als gamemasters houden we overigens de blogs goed in de gaten. Op dit moment zien we dat er intensief (samen)gewerkt wordt aan de quests. En ondanks dat we individuele verschillen zien en ruimte voor groei, is de algehele kwaliteit naar tevredenheid. Er is voor ons dus geen enkele reden om te twijfelen aan een succesvolle afloop van de game! Mochten we desondanks via de blogs signaleren dat er een probleem kan gaan ontstaan, dan zullen we daar uiteraard op reageren.

TIP: Het bekijken van blogs van medestudenten kan overigens ook erg inspirerend zijn.



We wensen je een plezierig en uitdagend vervolg van deze Challenge!!



NB: Hou de berichten goed in de gaten via Twitter en de blog en maak ook kans op extra XP!!


De gamemasters

Ankie, Petra en Henderijn

Na LA4-3 en voorbereiding LA 4-4

NA LA4-3
De presentatie van Myriam is beschikbaar via deze blog (zie menu 'presentaties') .
Verder heeft Myriam nog het onderstaande nagestuurd:
25 maart a.s. is er een bijeenkomst voor het po ove rhet nieuwe waarderingskader en mogen leden en niet-leden feedback geven op dit kader
31 maart is dezelfde bijeenkomst voor MBO\
16 september voor VO
Bij alle drie de bijeenkomsten is de inspectie aanwezig.
aanmelden kan via www.cnvo.nl/agenda bijeenkomst onderwijsinspectie


-BOEK 'de aarde is plat' auteur is: Friedman (niet digitaal beschikbaar)
-LINK naar publicatie Bronneman  http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2011/Samenvatting_Overheid_en_onderwijsbestel
- Brochure basisvaardigheden op de werkplek
- Scan Organiseer je beroepstrots
- Basisontwerp waarderingskader 
- Nieuwe publicatie over strategisch hr-beleid voor een professionele leergemeenschap. Auteurs:  Rob Vink en Myriam Lieskamp
http://www.uitgeverijpica.nl/titels/onderwijs/professionalisering/vertrouwen-verbinden-en-vakmanschap-in-het-onderwijs-pica.

VOORBEREIDING LA4-4
Ter voorbereiding op de volgende bijeenkomst bekijk je de literatuur over de 21st skills van Voogt (of haar discussie nota voor Kennisnet)  en SLO. Houd ook Twitter en Facebook in de gaten voor een mogelijkheid voor het behalen van extra XP.


Fijne vakantie en voor wie gaat vieren 'ALAAF'!

maandag 9 februari 2015

Bezoek innovatieve school

Beste studenten,
Ieder MLI cohort bezoekt in het kader van de opleiding één maal een innovatieve school. Een innovatieve school onderscheidt zich van andere scholen door de keuze om het op één of meerdere aspecten  anders te doen dan andere scholen. Dat kan betrekking hebben op keuzes in het curriculum, een andere onderwijsaanpak of organisatievorm, etc.
Het is de bedoeling dat studenten zelf suggesties voor scholen aandragen, het bezoek organiseren en gezamenlijk voorbereiden.

Hoe gaan we concreet te werk.
1.       Heb je een idee voor een school, neem dan contact op met die school, en vraag (onder voorbehoud) of een groep MLI-ers lang mag komen.
2.       Schrijf een blogbericht op je eigen blog, en leg uit om welke school het gaat, wat er bijzonder is en hoe het programma van het bezoek er ongeveer uitziet + het aantal mogelijke bezoekers.
3.       Plaats een link naar je blogbericht op deze centrale blog, o.v.v. de naam van de school en een steekwoord wat er te zien is. (via reactiemogelijkheid bij deze post).
4.       Maak op de scrumy een project aan, en voeg daarin het maximaal aantal deelnemers toe.

Opgeven. Voor 2 maart geef je je op voor een van de bezoeken. Zit er niets van je gading bij. Ga dan zelf alsnog op zoek naar een school, en meldt deze a.s.a.p. aan.
Bekijk voor2 maart de verschillende opties, en kies door je op te geven in de scrumy. (vermeld daarbij je naam klas en emailadres.
Na 2 maart besluiten we welke bezoeken definitief doorgaan.
We organiseren de bezoeken in samenwerking met LA2. De blogpost en suggesties van LA2 studenten vindt je via deze link, of ga naar http://uitdagendontwerpen2015.blogspot.nl/



Succes!

Groetjes,
Ankie, Petra, Henderijn

vrijdag 6 februari 2015

Na LA4-2 Padlet Top en Tip Challenge en voorbeeld puntenverdeling quest 1

In de tweede bijeenkomst is gevraagd naar Tops en Tips.
Hartelijk bedankt voor jullie input! Deze kunnen we goed gebruiken voor de komende bijeenkomsten (bv jullie tip voor toelichten/consistentie terminologie) en voor bijstelling richting volgend jaar.


Hier de export van de padlet (mocht je nog willen aanvullen dan kan dat, de padlet staat nog open). 


Puntenverdeling (ranking) quest 1, individuele opdracht.
Mocht je het voorbeeld voor puntenverdeling in excell willen gebruiken voor je eigen leerteam.
Kijk dan hier voor het voorbeeld.

dinsdag 3 februari 2015

LA 4-3 Voorbereiding

Programma


De bijeenkomst start met een gastcollege tot ongeveer 17.00u, gevolgd door het werken aan quest 2.


Het gastcollege wordt verzorgd door Myriam Lieskamp (Master HRM), beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs, lid commissie AMW van de Sociaal Economische Raad (commissie Arbeidsmarkt- en Onderwijsvraagstukken) auteur: werken met bekwaamheidseisen in de praktijk, professionele leergemeenschappen in het onderwijs en Verbinden, Vertrouwen en Vakmanschap (strategisch hr-beleid in het onderwijs).


Inhoud gastcollege
Nederland in transitie, op weg naar een lerende economie? Wat wordt de rol van het onderwijs? Wat betekent dit voor onderwijsbeleid van de overheid?
  
ICT ontwikkelingen, diverse maatschappelijke ontwikkelingen, zoals globalisering, duurzaam ondernemen, de opkomst van nieuwe economieën zorgen ervoor dat veel landen de focus richten op het verbeteren van de prestaties van het onderwijs.


In een presentatie wordt kort ingegaan op het huidige overheidsbeleid zoals de gesloten sectorakkoorden, het Nationaal Onderwijs Akkoord en de huidige transitie beweging in het onderwijs, gevolgd door een analyse opdracht.

Voorbereiding op gastcollege
Zie ook de toelichting op het college. Op de portal bij de bijeenkomst van LA4-3 staat ook de literatuur waar naar verwezen wordt. Voor degenen die meer visueel/auditief zijn ingesteld is het artikel van Biesta ook via dit filmpje te bekijken. Biesta: Leider zijn in onderwijs.
Zorg dat je de literatuur globaal bekeken hebt (een deel zal wellicht bekend zijn), bestudeer wat grondiger het sectorakkoord voor je eigen sector. Hier ga je tijdens het college namelijk mee aan de slag.




Overige voorbereiding
- Individuele beoordeling en ranking van quest 1 op de groepsblog publiceren.
- Pitch 'toekomstsjabloon' van het leerteam voorbereiden -> zie groepsopdracht quest 1


 

VPRO Tegenlicht "de onderwijzer aan de macht'

Inspiratie nodig?


Met dank aan Wyb hierbij de link naar het VPRO programma Tegenlicht, aflevering van afgelopen zondag over vernieuwingsscholen.


Mocht je het nog willen bekijken klik dan hier.
De onderwijzer aan de macht


A.s. donderdag is er een follow-up sessie georganiseerd in Eindhoven, door MU om na te praten met experts over de Tegenlichtuitzending „De onderwijzer aan de macht”.
Voor meer info over deze (gratis)meeting zie:
http://muplaynlearn.nl/tegenlicht-meet-up

maandag 2 februari 2015

LA4-2 Trendanalyse quest 1

Programma
We starten vandaag in 3.09.


Na een inleiding in het scenarioleren en trendanalyse (tot ongeveer 14.15u) ga je in verschillende groepssamenstellingen aan de slag met het groepsgedeelte van quest 1. Er is vandaag veel ruimte in het programma om gericht aan het groepsdeel van quest 1 te werken (op basis van de individuele input).
De lokalen 1.31; 1.33 en 3.09 zijn  voor ons beschikbaar.
De presentatie over trendanalyse/scenarioleren verschijnt vanmiddag op de blog.


De deadline voor het inleveren van quest 1(inclusief peer-beoordeling) is 9 februari.


NB: De release van quest 2 staat gepland op 9 februari, na het inleveren van quest 1.


Programma overzicht
13.30-14.15 u   Terugblik en Trendanalyse, informatief
14.15-15.15 u   Brainstorm toekomstbeeld (Empathy map)
15.15-15.45 u   pauze (pauzeopdracht: geef tip en top nav vorige week op   padlet ) http://nl.padlet.com/henderijn2010/tiptop
15.45u-16.45 u  Individuele opdracht pitchen in leerteam  (na toelichting   beoordeling)
16.45-19.30 u   Leerteam: vaststellen trends en drijvende krachten (de Bono)
17.30-18.30 u   vergeet de pauze niet
19.30-20.15 u   maken toekomstsjabloon, vastleggen in blog
20.15-20.30 u   voorbereiding volgende bijeenkomst